Wat is IP44?

FAQ
Posted in: FAQ

Het IP-classificatiesysteem is alomtegenwoordig in moderne elektronica. Maar ondanks dat het overal om ons heen te vinden is, bestaat er nog steeds veel verwarring over wat het nu eigenlijk betekent. IP staat voor Ingress Protection en geeft aan hoe goed een product bestand is tegen het binnendringen van vaste deeltjes en vloeistoffen. Hoe hoger de IP-waarde van een product, hoe beter het bestand is tegen het binnendringen van externe deeltjes en vocht. De IP-waarde geeft ook aan hoeveel bescherming mensen hebben tegen bewegende delen in het product.

IP-classificaties worden weergegeven als de letters IP gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer ligt tussen 0 en 6 en geeft de bescherming tegen indringing aan, terwijl het tweede cijfer tussen 0 en 9 ligt en de bescherming tegen vocht aangeeft. In beide gevallen geeft een waarde van 0 aan dat er helemaal geen bescherming is, terwijl hogere cijfers staan voor een robuustere bescherming tegen respectievelijk inbraak en vocht. 

De IP44-beoordeling geeft aan dat het elektrische product beschermt is tegen binnendringing van voorwerpen groter dan 1 mm, zoals draden, schroeven, spijkers en andere kleine voorwerpen, en tegen vochtigheid van spatwater uit alle richtingen. De vochtdetectie wordt getest gedurende ten minste 10 minuten met een oscillerende nevel. Beperkt binnendringen is toegestaan zolang er geen schade ontstaat  aan het product.
Sommige IP-waarden, zoals IP44, worden voor een hele reeks producten gebruikt. De twee 4's geven aan dat het product beschermd is tegen binnendringen van vaste voorwerpen met een grootte van meer dan 1 mm en tegen opspattend water vanuit elke hoek. Maar hoewel IP44-producten bestand zijn tegen spatten en kleine hoeveelheden water, zijn ze niet waterdicht; als ze in vloeistof worden ondergedompeld, zullen de interne onderdelen waarschijnlijk beschadigd raken.

De IP44-beoordeling geeft aan dat een product wordt beschouwd als "spatwaterdicht". Dit betekent dat het bestand is tegen relatief kleine hoeveelheden water, maar niet waterdicht of waterbestendig is. Er zijn tal van producten met een IP-waarde van 44, waaronder diverse binnen- en buitenverlichting en smart home-controllers. Als je echter op zoek bent naar iets met een betere waterbestendigheid dat tegen meer dan lichte spatten bestand is, moet je op zoek gaan naar producten met een IP-waarde van 65 of hoger.

Sommige producten hebben een classificatie die begint met IPX, waarbij het eerste cijfer is vervangen door een X. Dit komt omdat de fabrikant heeft besloten zijn product niet te testen op bescherming tegen vaste voorwerpen zoals stof. De X is niet hetzelfde als een 0; het betekent niet dat er geen bescherming is, alleen dat de fabrikant geen certificering heeft aangevraagd.

 

 

24 oktober 2021
678 view(s)