Wat is een winkelhaak?

Wat is een winkelhaak?
Posted in: Productadvies

Een rechte hoek ook wel winkelhaak is een onmisbaar gereedschap voor iedereen die hout-, metaal- of constructiewerk doet, met inbegrip van technische tekeningen. Het gereedschap zelf siert zich door zijn eenvoud en ziet er op zich zelfs ‘simpel’ uit. Een winkelhaak bestaat uit twee stukken die samen een hoek van 90° vormen of een hoek van 45° in het geval van een verstekhaak. Deze stukken zijn bekend als de "stok", vaak als dikker deel uitgevoerd, en het "blad" of "tong", die aan de stok is bevestigd. Veel winkelhaken bevatten ook een schaalverdeling om afstanden te meten en te helpen bij de berekening van hoekmaten.

Door de stok tegen de rand van een werkgebied of werkstuk te houden, kan het blad of de tong worden gebruikt om een rechte rand te vormen als hulp bij het markeren. Het dient ook als referentiepunt bij het bevestigen van de nauwkeurigheid van hoekmetingen.

Ondanks hun betrekkelijk eenvoudige ontwerp en doel is er een breed scala aan winkelhaken op de markt, met prijzen die variëren van zeer goedkoop tot verrassend duur. Over het algemeen duidt een hogere prijs op een grotere precisie en een robuuster product. Of u een van de duurdere opties nodig hebt, hangt af van wat u er precies mee wilt gaan doen. Voor houtbewerkingshobbyisten en mensen die het vak nog maar net onder de knie hebben, is een duurdere winkelhaak meestal niet nodig. Serieuze houtbewerkers en professionals zullen echter op zijn minst een precisie-winkelhaak in hun gereedschapskist willen hebben. Precisie-winkelhaken worden vaak gebruikt voor het instellen en kalibreren van machines, en voor het testen van ander gereedschap.

Een meetlat hoeft niet groot te zijn om nauwkeurig te zijn; er zijn genoeg compacte meetlatten met hoge precisie verkrijgbaar. Een marketingfoefje waar men echter op moet letten, is het gebruik van de term "machinaal". Sommige handelaren bieden "machinaal bewerkte winkelhaken" aan, waarvan veel mensen denken dat ze nauwkeuriger zijn. Helaas is dit niet het geval; de term is volkomen betekenisloos en is pure marketing.

19 oktober 2021
179 view(s)