Wat is de eenheid van stroomsterkte?

Wat is de eenheid van stroomsterkte?
Posted in: FAQ

De eenheid van stroomsterkte is de ampère (A), een SI-eenheid die elektrische stroom meet. 1 ampère, geschreven als 1A, is gelijk aan de stroom die vloeit met een elektrische lading van één Coulomb per seconde. 

Ampères vertellen ons de snelheid waarmee elektrische lading in een elektrisch veld of circuit stroomt. Sommige mensen vinden het gemakkelijker om elektrische stromen te visualiseren op dezelfde manier als waterstromen die door een buizenstelsel stromen, met dit verschil dat elektriciteit door draden stroomt. 

Als je in de draden van een stroomkring zou kijken naar de elektriciteit die er fysiek doorheen gaat, zou je een willekeurig punt kunnen kiezen en het aantal elektronen tellen dat er langs komt. Bijvoorbeeld, als de stroomsterkte van de stroomkring gelijk zou zijn aan 1 ampère, zou je elke seconde 6,241 x 10^18 elektronen zien passeren, wat gelijk is aan één coulomb.

Ampère definieerde de eenheid die zijn naam draagt volgens de krachtwet van Ampère. Deze wet stelt dat twee evenwijdige draden die een elektrische stroom geleiden, ofwel een aantrekkende ofwel een afstotende kracht zullen opwekken. Ampère definieerde daarom 1 ampère als de stroom die nodig is om een aantrekkingskracht van een bepaalde sterkte op te wekken wanneer twee evenwijdige geleiders een meter uit elkaar worden geplaatst in een vacuüm.

In de loop der tijd is de definitie van de Ampère aangepast aan de meer geavanceerde apparatuur die wij tot onze beschikking hebben om de eigenschappen van schakelingen te meten. Veel wetenschappers pleiten er nu voor om af te stappen van Ampere's oorspronkelijke idee om de eenheid te definiëren in termen van de kracht tussen parallelle draden en in plaats daarvan het aantal elementaire ladingen te gebruiken, meestal elektronen, die elke seconde langs een enkel punt bewegen. Een van de meer esoterische interpretaties van de Ampère die in het verleden werd gebruikt, was de "internationale Ampère". Deze werd gedefinieerd als de hoeveelheid stroom die nodig is om elke seconde 0,001118000 gram zilver af te zetten uit een zilvernitraatoplossing.

28 oktober 2021
2443 view(s)