Snoeigereedschap en maaigereedschap

snoeigereedschap en maaigereedschap
Posted in: Klustips

Tuinieren is leuk en makkelijk met goed tuingereedschap! Goed gereedschap is het halve werk.
Let er op dat je geschikt gereedschap voor de juiste klus gebruikt. Zo zorg je ervoor dat je planten niet verwondt.

De snoeischaar
Een snoeischaar is een stevige schaar waarmee je dunne takjes en bladeren geknipt kunnen worden. De schaar heeft een boven - en ondermes.
Je gebruikt de snoeischaar om een heg of een struik te onderhouden (snoeien). Je zorgt ervoor dat de heg of struik niet te groot wordt en andere planten gaat overwoekeren.

De takkenschaar
Wanneer gebruik je een takkenschaar? De takkenschaar wordt gebruikt om takken die te dik zijn voor een snoeischaar weg te snoeien.
De kwaliteit van de takkenschaar zit hem in het staal van de messen.

De kettingzaag
Een kettingzaag is het aangewezen gereedschap voor allerlei zaagwerk. Zowel op de bouwplaats als in de groenvoorziening en bosbouw worden kettingzagen gebruikt. Het is mogelijk om
te kiezen tussen een draadloze kettingzaag en een kettingzaag met draad. Over het algemeen geeft een draadloze de voorkeur. Dit komt door het feit dat je hem overal
kunt gebruiken zonder dat je afhankelijk bent van een stopcontact. Dan rest nog de benzine kettingzaag. Het voordeel van deze zaag is dat hij vele malen krachtiger is dan de kettingzaag op accu, hier kun je dan ook
beter dik hout mee doorzagen.

Algemene tips
- Zaag altijd op volle kracht om terugslag te voorkomen
- Houd met beide handen vast op voldoende afstand van je lichaam
- Gebruik een elektrische kettingzaag niet als het regent

- De heggenschaar
Het snoeien van de bijvoorbeeld de heg gaat natuurlijk prima met de hand, maar moeitelozer en strakker met een elektrische of accu heggenschaar.Een heggenschaar met en accu heeft het voordeel dat je er overal mee kan werken.
Uiteraard is het belangrijk om de schaar na elke snoeibeurt goed schoon te maken. Hiervoor zijn speciale heggenschaarsprays beschikbaar.

De grasmaaier
De accu grasmaaiers zijn ideaal voor alle gazons. Ze vereisen geen handkracht en zijn geluidsarm.
Wat is mulchen?
Mulchen is een manier van maaien waarbij alleen de toplaag van het grasveld wordt gemaaid. Een mulchlaag draagt bij aan een luchtigere bodem en voorkomt het uitdroging bij warmte. Een ander groot voordeel; onkruid krijgt geen kans om te groeien.
De beste periode om te mulchen is het voor - en najaar. Omdat er door het mulchen een vilt laag tussens je gras ontstaat, moet je ook verticuteren of beluchten zodat er genoeg zuurstof bij het gras kan.
Je hebt een breed assortiment aan maaiers met mulchfunctie.

De grastrimmer
Zijn er plekken die met de grasmaaier moeilijk bereikbaar zijn dan kun je gebruik maken van een grastrimmer of kantenmaaier. Grastrimmers zijn er zowel met accu als met een snoer.
Hij wordt gebruikt waar de handmaaier of elektrische maaier niet bij kan. De meeste kantenmaaiers hebben geen messen, maar snijden door een enorm snel roterende nylondraad.
Wanneer de draad breekt, is het gemakkelijk om deze te verlengen omdat die op een spoel gemonteerd is.

De hakselaar
Een hakselaar maakt korte metten met snoeiafval. Het fijngesnipperde hout kun je eenvoudig kwijt bij het GFT afval.

De bosmaaier
De bosmaaier wordt ook wel de grote broer van de grastrimmer genoemd. Met een bosmaaier kun je allerlei wildgroei aan je tuin, van distels en riet tot opschot van bomen en struiken maaien. Afhankelijk van de klus gebruik je messen of draad.
Het is een draagbaar tuingereedschap geschikt voor verschillende toepassingen, zoals; het maaien van grassen, dik onkruid, zeer ruig terrein en licht houtige gewassen rondom obstakels of beplanting.
Je kunt op handen en voeten aan de slag gaan om dat hardnekkige onkruid weg te halen, maar je kunt er ook voor kiezen om hulp in te schakelen.

De bladblazer
Heb je een tuin met grote bomen? Dan ken je het frustrerende gevoel van de herfst, wanneer de afgewaaide bladeren het gazon sneller bedekken dan je ze kunt wegharken.
Met een behulp van een bladblazer verander je niets aan de natuurlijke loop van de seizoenen, maar je klaart een terugkerend karwei zonder inspanning in een mum van tijd.


Bescherm jezelf
- Veiligheidsbril
- Werkhandschoenen
- Veiligheidsschoenen
- Gehoorbescherming

22 oktober 2021
62 view(s)