Wanneer gebruik je een boorhamer en wanneer een slagboormachine?

Voor welke klus gebruik je een boorhamer en voor welke een slagboormachine? Dat is wel handig om te weten voordat je aan je klus begint. Eigenlijk zijn er 3 factoren die de verschillen bepalen en waaruit je kunt herleiden welke van de twee het meest geschikt is voor je klus.

  1. De slagkracht
  2. Het toerental
  3. De slipkoppeling

De boorhamer

Een boorhamer herken je aan zijn schroefkop. Die bevat een kop waarin de boor lineair kan bewegen (van voor naar achter).

De slagboormachine

Een slagboormachine is voorzien van een boorkop waarin je d.m.v. de kop draaien een boor kunt spannen.

Boren in beton

Om in beton te kunnen boren heb je voornamelijk slagkracht nodig. Ook de slipkoppeling is hierbij heel belangrijk in verband met betonstaal. Boren in beton doe je met een boorhamer. Een slagboormachine heeft hiervoor te weinig slagkracht.

Boren in steen

Voor boren in steen kun je volstaan met een lagere slagkracht en een toerental tot 2900 toeren per minuut. Boren in steen doe je met een slagboormachine. Een boorhamer is hiervoor veel te sterk, zo zou je de steen kunnen beschadigen.

Boren in hout

Ook voor boren in hout is de slagboormachine het meest geschikt, omdat het toerental bij deze machine zowel elektrisch als mechanisch instelbaar is. Dus werk je met een speedboor, een cilindrische houtboor of een slangenboor? Kies dan voor de slagboormachine. Ga je echter werken met een gatzaag? Kies dan wel voor een boorhamer, omdat deze bewerking vanuit veiligheidsoverwegingen om een snelle slipkoppeling vraagt.

Boren in metaal

Voor boren in metaal is het prettig als je het toerental van de machine mechanisch en elektrisch kunt instellen. Daarmee is de slagboormachine het meest geschikt om te boren in metaal. Dit geldt ook voor non-ferro metalen en kunststof. Het toerental stel je in naar de snijsnelheid en de diameter van de boor. Krijg je een krul tijdens de verspaning? Dan heb je het juiste toerental te pakken. Een boorhamer heeft een vast toerental en is daarmee minder geschikt voor het boren in metaal.

Samenvatting

  • Boren in beton: boorhamer
  • Boren in steen: slagboormachine
  • Boren in hout: slagboormachine
  • Boren in metaal: slagboormachine

In de onderstaande video van Makita wordt het nog eens haarfijn uitgelegd:

17 juli 2012
4114 view(s)