Slagschroevendraaier vs. boormachine

Een slagschroevendraaier en een boormachine zijn vergelijkbaar in functie. Voor veel mensen is het dan ook niet duidelijk waar je welke nou eigenlijk voor gebruikt. Je kan met beide schroeven en je kan met beiden boren. Voor welke klussen zijn slagschroevendraaiers nou het meest geschikt en voor welke klussen zijn boormachines het meest geschikt? Gereedschappelijk vertelt het je!

Hoe werkt een boormachine

Een boormachine wordt aangedreven door een elektromotor. Deze heeft twee instellingen: schroefstand en boorstand. Verder is er een instelbare slipkoppeling, die ervoor zorgt dat de schroef niet te ver doorgedraaid wordt. Op deze manier kan er nauwkeurig geschroefd worden. Je kan instellen hoe gevoelig de slipkoppeling is, of hem zelf helemaal uitzetten. De koppeling vooral erg nuttig bij delicate klusjes zoals elektrawerk, omdat je dan de koppeling op maximaal kan zetten zodat je het sowieso niet beschadigt. Echter, als je iets met een grote diameter wil schroeven komt het nog wel eens voor dat de machine al slipt voordat de schroef ver genoeg in het materiaal zit.

Vaak switchen mensen dan naar de boorstand. Laat het duidelijk zijn dat dit eigenlijk niet de bedoeling is en dat dit erg slecht is voor je machine. De boorstand heeft een hoger toerental en een lagere koppel. Dit wil zeggen dat de machine veel toeren maakt zonder dat hij erg veel kracht levert. Gevolg hiervan is dat als de boorstand voor schroeven gebruikt wordt de motor al gauw te snel draait voor de boorkop. Hierdoor raakt het systeem overbelast en brandt de motor door. Om dit te voorkomen kan je voor het indraaien van grote schroeven toch echt maar beter een slagschroevendraaier gebruiken.

Hoe werkt een slagschroevendraaier?

In plaats van een elektromotor wordt in een slagschroevendraaier een slagkop gebruikt om kracht te genereren. Deze levert de benodigde kracht voor het indraaien van schroeven van elke diameter, zonder dat er extra veel stroom van de accu nodig is. Slagschroevendraaiers hebben niet de slipkoppelingfunctie, dus je zal zelf op moeten letten of je de schroeven niet te ver doordraait.

Waar je op boormachines best een flinke kracht moet uitoefenen is dit bij slagschroevendraaiers totaal niet het geval. Hierdoor hoef je dus niet recht achter de machine te staan tijdens het schroeven. Dit maakt moeilijk bereikbare plekken ineens een stuk bereikbaarder.

Ook is boren geen probleem voor de slagschroevendraaier. Let wel op dat de boordiameter klein genoeg is, zodat het slagmechanisme niet gebruikt wordt. Dit geeft geen optimaal boorresultaat en is bovendien slecht voor de boren. Kleine hout- of metaalboren moeten echter geen probleem zijn. Door het hoge toerental van de machine gaat het zelfs sneller! Let ook op dat de boren ook echt in de slagschroevendraaier passen.

Voor- en nadelen op een rijtje

Boormachines

 

  • Schroefstand voor kleinere, simpele maar nauwkeurige schroefklussen
  • Kracht vanuit elektromotor
  • Instelbaar toerental
  • Te gebruiken met alle boren
  • Check het model voor de maximale diameter en lengte van de boor

 

Slagschroefmachines

 

  • Ook te gebruiken voor grote schroeven
  • Kracht vanuit de slagkop waardoor de motor en accu ontlast worden
  • Toerental is hoger
  • Werkt alleen met cilindrische houtboren tot 10 mm en metaalboren tot 6mm

 

Slagschroefmachine kopen?

Mocht je nou besloten hebben om een slagschroefmachine te kopen op basis van dit artikel dan helpen we je bij Gereedschappelijk graag verder! Shop nu meteen hier je nieuwe slagschroefmachine. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

24 oktober 2018
5800 view(s)