Wat is MW?

Posted in: FAQ

Wanneer we het hebben over de hoeveelheid stroom die door elektrische systemen wordt opgewekt, gebruiken we eenheden die watt worden genoemd. Watts beschrijven de snelheid waarmee elektriciteit van moment tot moment wordt gebruikt of opgewekt. Een LED-lamp van 15 watt verbruikt 15 watt stroom over een bepaalde periode van tijd. Naast de watt zelf gebruiken we verschillende verwante eenheden wanneer we het hebben over elektriciteit en stroomverbruik en -opwekking.

Watt-uren worden bijvoorbeeld gebruikt om de hoeveelheid energie te meten die in een bepaalde periode wordt verbruikt. Dan hebben we kilowatts en kilowatturen. Watts zijn prima als je het hebt over de hoeveelheid elektriciteit die wordt gebruikt door apparaten met een laag vermogen, zoals gloeilampen, maar ze zijn niet erg nuttig voor grotere apparaten of het totale huishoudelijke energieverbruik. Een kilowatt is gelijk aan 1000 watt, terwijl kilowattuur het aantal kilowatt meet dat in een uur is verbruikt.

Megawatts, geschreven als MW, zijn de eenheden die we gebruiken wanneer we het hebben over de output van kleine tot middelgrote elektriciteitscentrales of het energieverbruik van hele steden. Elke megawatt is gelijk aan 1.000 kilowatt oftewel 1.000.000 watt. De gemiddelde elektriciteitscentrale op steenkool produceert bijvoorbeeld ongeveer 600 MW. Het is belangrijk de megawatt, MW, niet te verwarren met de milliwatt, mW. De milliwatt is een-duizendste van een watt, een minuscule hoeveelheid elektriciteit. Gelukkig komen de meesten van ons in ons dagelijks leven geen milliwatts tegen, omdat zelfs de apparaten met een laag vermogen in onze huizen meestal op het niveau van watt werken.

We hebben nog meer watt nodig voor de grootste energieproducerende beesten, zoals grote elektriciteitscentrales of de totale bijdragen van talrijke afzonderlijke centrales. Dit is waar gigawatts om de hoek komen kijken. Eén gigawatt komt overeen met 1.000 megawatt, of 1 miljard watt. In 2012 bedroeg de totale elektriciteitsproductie van alle elektriciteitscentrales in de VS ongeveer 1.100 GW. 

30 oktober 2021
368 view(s)