Wat is een Volt?

FAQ
Posted in: FAQ

De meeste mensen hebben wel eens van "Volt" gehoord en begrijpen dat het iets met elektriciteit te maken heeft. Maar verrassend weinig mensen begrijpen wat Volts eigenlijk meten of wat het woord aangeeft. Over het algemeen begrijpen we bijvoorbeeld dat "hoogspanning" wijst op potentieel gevaar en dat er een verband bestaat tussen het aantal Volt in een systeem en de "kracht" van de elektriciteit. Maar Volt meet niet de hoeveelheid elektriciteit of zelfs de kracht en het potentieel ervan om ons schade te berokkenen.

Volt meet het elektrische potentiaal. De officiële definitie van het Internationaal Bureau voor maten en gewichten is "het potentiaalverschil tussen twee punten van een geleidende draad waarop een constante stroom van 1 ampère loopt, wanneer het tussen deze punten gedissipeerde vermogen gelijk is aan 1 watt". Spanning is dus een maat voor het vermogen van elektriciteit om zich te verplaatsen. Je kunt het vergelijken met waterdruk, maar dan voor elektriciteit in plaats van water. De manier waarop spanning zich gedraagt wanneer elektriciteit door draden in een stroomkring stroomt, lijkt sterk op de manier waarop waterdruk zich gedraagt wanneer water door leidingen stroomt.

De stroom van elektriciteit door draden staat bekend als de stroomsterkte en is gelijk aan de spanning gedeeld door de weerstand van de draad. De weerstand is een maat voor hoe moeilijk het is voor de stroom om te vloeien. Elk materiaal dat elektriciteit geleidt, heeft een weerstand, behalve supergeleiders, die hebben geen weerstand. Het verhogen van de stroom of de spanning zal leiden tot een toename van het totale vermogen in een systeem. Het gebruik van een lagere stroom en een hogere spanning om de vereiste totale hoeveelheid vermogen te produceren heeft echter het voordeel dat de weerstand in een circuit wordt verminderd. Hoe meer weerstand er is, hoe minder efficiënt de stroom zal vloeien. Daarom zijn elektrische systemen met een hogere spanning vaak efficiënter dan systemen met een lage spanning die afhankelijk zijn van grotere stromen.

22 oktober 2021
29 view(s)