De eerste doorslijper op accu

Makita DCE090ZX1

De eerste doorslijper op accu

Ook op accu moet de machine doen wat ervan wordt verwacht

Marvin Machielsen Hoveniersbedrijf Vaassen
’Je grijpt deze slijper veel sneller dan de motordoorslijper, die ik ook nog heb. Door het lichtere gewicht werk je een stuk preciezer bij het slijpen van kleine hoekjes. Voor mijn gevoel werk ik tien keer sneller. Ik had van Makita al een accuboormachine en een heggenschaar op de LXT 18 V accu. Alle accu’s zijn uitwisselbaar. ‘s Avonds thuis laad ik ze op en in de ochtend gaan ze weer mee. Ik ben nu wel van plan een laadstation in de bus te installeren. Deze accudoor-slijper is een aanrader voor hoveniers. Er zitten twee accu’s in, waardoor de machine meer kracht heeft en de accu’s gaan best lang mee. Ik draag wel gewoon gehoorbescherming en ik gebruik ook altijd de wateraansluiting. Zo blijft het zaagblad goed scherp.’

Opbouw en capaciteit
De Makita DCE090ZX1 is de eerste accudoorslijper. Met 6,5 kg is deze aanmerkelijk lichter dan zijn soortgenoten die zijn uitgerust met 2- en 4-taktmotoren. De doorslijpschijf is 230 mm groot. De maximale slijpdiepte is 88 mm. Voor stenen en tegels is dat voldoende en kun je er in je werk prima mee toe. Omdat accuaandrijving qua vermogen toch anders is, hebben de ingenieurs van Makita onderzocht hoe ze de standtijd en de efficiëntie konden optimaliseren. Daarom is er voor deze accudoor slijper een speciaal diamantblad ontwikkeld. De zetting van de diamanten op de segmenten is bepalend voor de efficiëntie. Ook de wrijving speelt een grote rol: hoe minder wrijving, hoe langer je kunt slijpen. Dit diamantblad is dus dunner dan de standaard diamantbladen die voor brandstof-aangedreven machines worden gebruikt.

Speciale diamantschijf
De maximale slijpdiepte is 88 mm. Standaard wordt de accuslijper geleverd met een doorslijpschijf voor metaal. Optioneel is het speciaal ontwikkelde diamantblad voor steen, beton en natuursteen (E-02967) te verkrijgen.

 

 

18 augustus 2021
50 view(s)